daebak ^_^

Tuesday, July 27, 2010

Beautiful Life...

Lau tiba je hari Selasa mesti byk je keja yg menanti aku...
uarghhhhh rasa nya baru semalam aku rasa relax ckit 
sbb xda keja huuuuuuuuuuu mengadap komputer je keja aku ari ini
(ngeeee mcm la xbiasa kan? yg dok mengadap laptop 20 jam tanpa henti ok je ngeeeeeee layan FB,blog,utube...tahan la heeeee) 
aku rasa teruk je sbb ngantok yg teramat sgt....aku rasa kepala aku dah anguk2 ala2 lagu 'Anguk2 Geleng2' ngeeeeee boring je rasa walaupun mengadap komputer..... 
dh la xda internet..... internet cuma untuk connection antara PC kat dlm office je.... dgn alasan company takut virus.... part ni je yg aku kurang setuju ckit dgn company tmpt aku attach tu... huuuuuu kuno punya alasan haishhhhh.....
Mengadap komputer dgn mengadap data pekerja mmg memboringkan......
aku rasa nak tido je sbb otak langsung xguna...ye la sbb maklumat dh ada juz aku perlu key in je ke dalam data guna Microsoft Excel... 
aku ni jenis yg cepat nak mengantuk lau buat sumtink yg xguna otak ngeeeee langsung xda cabaran..... aku suka sumtink yg da cabaran baru arrrr otak berfungsi dgn baik....ni tak rasa nak putus fius je aku......
nak je teriak time tu....... mula la fikir pa yg aku belajar dulu2.... maklumat yg aku nak key in tu pasal Analisis Keperluan Latihan (Training Need Analysis).... ni mmg salah satu perkara yg aku study in Human Resource Management..... 
nampaknye esok kena la aku mengadap benda tu lagi.... ye la pekerja SALCRA bukannya ckit oiiii tadi pun aku dh key in kira2 170 org.... tu xmasuk lagi ank2 syarikat yg lain....adushhhhhhhh pa la nasib akuuuuuuuuuuuuuuuuuu
balik je keja solat pastu masak..... sempat lagi aku buka FB...heeee kawan aku Zubaidah@Bedot suh aku tgok 1 video ni....terharunya...... video sebuah cerita.... aku nak share gak dlm blog aku ni>>>>>
 
Pada suatu hari, di sebuah sekolah seorang murid bertanya kpd gurunya. Ketika itu, guru sedang mengajar tentang Kasih Sayang....
Murid: Cikgu, mcm mana kita nak pilih seseorang yg terbaik sbg org yg kita sayang? Mcm mana juga kasih syg itu nak berkekalan?
Guru: Ok, kamu ikut apa yg saya suruh. Kamu pergi ke padang. Kamu jalan di atas rumput sambil memandang di depan kamu...pilih rumput yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali, dan petik rumput yg kamu rasa plg cantik dan bawa ke dlm kelas..
Apabila pelajar tersebut pulang ke dalam kelas,tiada sehelai rumput pun ditangannya... Cikgu bertanya kpd pelajar itu kenapa tiada rumput yg dipilih...
Murid: Tadi semasa saya berjalan, saya carilah rumput yg paling cantik. Mmg ada rumput yg cantik tp cikgu kata pilih yg plg cantik. Maka saya berjalan terus ke dpn sambil mencari rumput yg plg cantik tanpa menoleh ke belakang. Tapi bila sampai di penghujung padang, saya tak jumpa satu pun yg plg cantik. Mungkin ada di antara rumput yg dibelakang saya tadi rumput yg plg cantik.Tapi cikgu kata tidak boleh menoleh ke belakang lagi jadi tiadalah rumput yg boleh saya petik...
Guru: Ya itulah jawapannya. Makna di sebalik semua ini ialah apabila kita telah menjumpai seorang yg kita sayang janganlah kita mencari yg lebih baik dari itu. Kita patut menghargai apa yg kita miliki... Dan ingatlah org yg kita sayang itu adalah yg terbaik buat kita....
Hmmm pa pendapat korang pasal cerita ni??? aku???
mula2 terharu gak rasa tp bila fikir lagi da byk la kebarangkalian heeeee aku mmg mcm ni suka fikir dr byk aspek....
tapi kalau aku mmg ikut la apa kata cikgu tu,,,, sbb lau aku dh syg kat org tu mmg dia lah yg terbaik bagi aku... lau kita nak cari yg lebih baik lagi mmg la tak salah tu masing2 punya hak kan.... uRs life iS uRs cHoiCe!!!!
TAPI......
takut apa yg kita cari tak seperti apa yg kita dah miliki pastu tetibe je org yg dh kita miliki hilang...haru je rasa bak kata pepatah 'Yg dicari tak dapat yg dikendong berciciran'...
so terpulang lah pada diri masing2 nak pilih jln hidup.... huuuuuuuuuuuuuuuu
apa2 pun redha je....
juz think of ALLAH... 

pegangan aku dalam cinta.... Cinta Abadi aku hanya untuk ALLAH....

~peace,may ALLAH bless♥

No comments:

Post a Comment