daebak ^_^

Saturday, July 24, 2010

cakoi....

heeeeeeeeeeeeeeeeeee cakoi ooo cakoi.... aku suka kuih tu..... ari ni aku testing buat.... xsangka menjadi...... ni la 1st time aku buat xsangka gak berjaya....yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..... resepi cakoi tu pun aku ubah sendiri... kalau ikut resepi yg aku cari kat internet.... kbykn guna amonia....eee mcam seram je dgr nama kimia tu kan... sbnrnya ia sjns entah heee ketul2 besar wna putih eeee xreti aku nak xplain benda alah tu.... oleh kerana xpenah jumpa benda alah tu kat pasar so aku tukar la guna bawang putih yg dh di blend oleh aku.....nak try ke??? heee ni la resepi cakoi ala2 Izah>>>>>

Bahan2:
Tepung Gandum
Serbuk Yis
Baking Powder
Garam
Bawang Putih

Cara Membuatnya:
Mula2 kena la gaul tepung,garam n baking powder dgn sebati..... pastu bawang putih diblend..... serbuk yis tu plak larutkan dalam air.....kemudian masukkan bawang putih yg dh diblend  n larutan yis ke dlm campuran tepung tadi.... gaul la sampai adunan jadi doh n tak lekat kat tangan....slps selesai gaul,biarkan adunan sehingga kembang kira2 dlm 2 jam..... pastu mmg adunan tadi akan kembang 2 kali ganda..... akhir sekali boleh la digoreng tp before goreng kena la bentukkan....ikut la bentuk yg digemari heeeee lau kebiasaannya bentuk memanjang la org slalu buat.... bila dh kekuningan toskan...boleh la mkn bersama dgn sos,bubur,kaya,kari heeee ikut suka hati anda la.....

Mudah je kan???? Selamat Mencuba.......

No comments:

Post a Comment