daebak ^_^

Monday, July 26, 2010

malam Nifsu Syaaban....


 sayu je rasa hati setelai usai solat Magrib hari ini..... patut la malam Nifsu Syaaban rupanya....... mengunakan sedikit masa mengabdikan diri kepada ALLAH dengan membaca Surah Yaasin.... Berzikir & berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.... sayu nyer....rasa diri ini hamba yg lemah.... syukur tak terhingga kerana masih diberi petunjuk utuk ke jalan yg diredhai..... mari kita sama2 menghayati keindahan malam Nifsu Syaaban>>>>

Pengertian nisfu Syaaban
Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.
Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:
Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”
Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib)

sungguh indah kurniaan ALLAH.... menciptakan malam yg begitu indah selepas malam lialatul qadar..... Buku amalan kita telah di angkat dan diganti dengan buku baru....sudah cukupkah amalan mahmudah kita??? terasa diri ini hina di sisi ALLAH....moga diberi peluang untuk memperbaiki kelemahan diri..... ISLAM begitu indah... I'm pround because I born in ISLAM...Syukur ALHAMDULILLAH~
 
sama2 lah kita menhayati malam Nisfu Syaaban......
~peace,may ALLAH bless♥
 
 

No comments:

Post a Comment