daebak ^_^

Sunday, July 18, 2010

syaaban~bulan mulia...

bulan yg mulia dalam kalender Islam.....Rejab,Syaaban dan Ramadhan........ hati ini xsabar menunggu kedatangan Ramadhan...bulan yg penuh dengan kenikmatan.... heeeeeee timbul keinsafan dlm diri ini.... al-maklumlah diri ini terlalu kerdil di muka bumi ini...rasa byk je dosa....Ya ALLAH Ya Tuhanku...KAU berilah aku petunjuk untuk mencari keredhaanMU....moga diri ini masih berada di jalan yg ENGKAU redhai....... ( aku rindu la kenangan masa sekolah agama dulu....aku rasa time 2 mmg seronok sgt.....lau tiba je bulan Rejab n Syaaban mst puasa sunat ramai2 ngan membe.....seronok nye....skrg ni dh awl bulan Syaaban,aku dok masih ganti puasa lagi....huhuhuhu dh ganti 4 hari so ada 2 hari lagi.......sempena menghayati bulan Syaaban ni nak kongsi tentang nikmat bulan ni...)

MENGENALI BULAN SYAABAN

Bulan Syaaban adalah bulan kelapan menurut kiraan takwim Hijriyyah yang padanya mempunyai 28 hari. Syaaban bermaksud bercerai-berai. Dinamakan Syaaban kerana di dalam bulan ini masyarakat Arab pada ketika itu bertebaran ke merata-rata tempat untuk mencari air disebabkan kemarau yang berpanjangan.

Bulan Syaaban merupakan di antara bulan yang mulia dan mempunyai beberapa kelebihan dan keistimewaan tertentu padanya. Padanya digalakkan untuk memperbanyakkan ibadat sepertimana di bulan Ramadhan, Rejab, Muharam dll juga. Di samping itu juga bulan Syaaban ini adalah bulan untuk persediaan bagi menyambut ketibaan bulan Ramadhan.

Masyarakat Arab ada menggambarkan kemuliaan bulan Syaaban ini dengan beberapa huruf dan ertinya yang tersendiri antaranya:

1. Kemuliaan darjat Rasulullah S.A.W. di atas kurniaan bulan Syaaban kepadanya sehingga dinamakan bulan ini adalah bulan Nabi S.A.W.

2. Keperkasaan dan ketinggian.

3. Kebaikkan dan kebajikan yang dilakukan pada bulan ini akan mendapat ganjaran pahala yang besar daripada Allah Taala.

4. Kasih-sayang dan kemesraan.

5. Cahaya keimanan dan cahaya ibadat yang dikurniakan oleh Allah Taala kepada hambaNya yang bertakwa.

 
ANTARA PERISTIWA DI BULAN SYAABAN

1. Menurut Imam Nawawi, hari Nisfu Syaaban pada 15 haribulan tahun kedua Hijrah telah berlaku pertukaran kiblat umat Islam. Iaitu dari Masjid al-Aqsa ke Kaabah di Masjid al-Haram.

2. Berlaku peperangan Bani Mustalik pada tahun kelima Hijrah. Kemenangan berpihak kepada Islam.

3. Berlaku peperangan Badar yang terakhir pada tahun keempat Hijrah. 

 

No comments:

Post a Comment