daebak ^_^

Monday, September 20, 2010

Untuk Awak Teja Aulia~

Hari ni berjaya habiskan membaca novel UATA heeee sangat best......
dalam benakku, lama tertanam
sejuta bayangan dirimu
Selalunya... kalau lelaki dan perempuan mengaku sahabat baik, salah seorang mesti akan ‘tergelincir’ – terlebih suka!
I
“Tak apalah, adik dah ada pilihan sendiri."
“Siapa? Pacai?” balas mak, sarkastik. Pacai tu teman serumah, sahabat dunia akhirat.
“Kalau Pacai tu perempuan, dah lama mak suruh kau orang berdua kahwin.”
Tawa Adil pecah.
“Anak Cik Fizah...” kata mak lagi.
“Makkk...” Adil mula memprotes, “Nanti adik pandai la cari sendiri. Mak jangan nak memandai apa-apa.”
“Iya...
tapi kalau sampai tahun depan tak ada bayang-bayang lagi...?” ugut mak.
Hatinya sudah terlanjur ‘tergelincir’ pada Teja Aulia, biarpun mereka sudah tidak bertegur sapa 
II
Dan hati Teja Aulia penuh berbunga daisi apabila Adil melambai tadi. Namun rasa itu ‘dihibakan’ apabila Adil guna kata ganti diri ‘saya’. Jadi pada Adil, dia bukanlah Aulia yang dulu?
Adil hanya akan sebut ‘saya’ pada perempuan yang dia ‘tak berapa kenal’; ‘tak berapa biasa’; ‘tak berapa sayang’. Dan dia sudah termasuk dalam kategori itu!
Nampaknya hubungan dia dengan Adil sudah tidak ada bunga-bunga untuk pulih lagi 
 Novel ni syok!!! Gaya bahasa yg digunakan pun sempoi je... Benarkah kalau lelaki & perempuan itu tidak boleh bersahabat baik??? Hmmmmm, korang rasa macam mana?? Aku pun susah nak huraikan sebab kalau ikut pengalaman sendiri,,, little bit complicated la...poyossss lolllsssss ** Semua tu terpulang pada individu masing2 kan.. Tak salah kalau persahabatan itu bertukar jadi cinta. Cinta itu suci dan murni, ia datang dari Allah lahir dari hati yang ikhlas menerima segala kebaikan dan keburukan seseorang. TAPI macam mana plak kalau cinta itu tiada penghujungnya hanya berhenti separuh jalan??? Dapat ke cinta itu bertukar jadi persahabatan kembali?? Sukar gak nak diluahkan huhuhu tapi kalau aku la hahahha nak buat confession jap kat sini... Aku ni jenis sempoi so bagi aku xsalah je kalau nak jadi sahabat balik maybe xsemesra la macam sebelum ni kan.... Bak kata pepatah buang yg keruh ambil yg jernih. Bagi aku yg paling penting, nilai sebuah persahabatan itu~ sangat sayang kalau sebuah persahabatan itu hancur hanya kerana hal yg mcm ni,,,Watak utama dalam cta ni Aidil & Teja Aulia... selain tu da watak sampingan gak Raif & Laila... da part dalam novel ni mmg syahdu je>>>
"Susahkan apabila suka pada kawan sendiri?Kawan yang baik, kawan yang rapat pulak tu..Then wujud 'humors' yang merengangkan persahabatan itu.konflik pun mula. Rasanya, hal ini tak teruk sangat kalau mereka tidak pernah berkawan baik...." hmmm nak tahu lebih lanjut baca la novel ni... Betul kata2 dlm novel ni, bila kta dah berkawan ngan seseorang itu mmg kita akan mudah terasa hati kat sahabat kita tu kalau wujud perkara yg boleh menimbulkan prasangka... Tak kenal maka tak cinta. Sbb kita memahami sahabat kita tu mcm mana kan?? Bila tiba2 perilaku sahabat kita itu tidak seperti yg kita kenal dia sebelum ni mmg akan wujud unsur sensitif... Tapi ending novel ni mcm xpuas hati sangat.. Kalau penulis boleh kembangkan lagi kisah ni mst lagi best. Ending novel ni just Aidil & Teja Aulia dah berkawan kembali. Aidil bagi note kat Aulia with chessy line 1437(I LOVE YOU)... kelakar la c Aidil tu hahahhaha
***** for this novel.... Suka giler kat watak Aidil. Dah la chinese look( ciri2 lelaki idaman aku hahahhah poyo kan..) sangat best la....
Aku nak penulis Syud sambung lagi kisah ni. Kembangkan cerita ni dgn story mcm mana Aidil nak pikat c Aulia huhuhu mst best...Nak gak tahu kesudahan persahabatan antara Raif & Laila...
Kalau korang la, nak Aidil & Aulia bercinta atau terus jadi sahabat je???? Jom sambung cerita ni hihihihi♥

2 comments:

  1. bila kawan sendiri jadi kekasih? nothing impossible...coz i was in a relationship with my own friend..ihihihihi...kind of exciting..hehe

    ReplyDelete
  2. hehehehe wish luck 4 both of u... nak makan nasi minyak xlupa bagitau k eheee (^_^)v

    ReplyDelete