daebak ^_^

Monday, March 19, 2012

Friend VS Unfriend

Masa blogwalking tadi, terbaca satu n3 ni pasal friend dan unfriend member kat FB hahahaha Macam ada sangkut - paut je dengan n3 aku yg ni laman sosial. Korang ada tak pengalaman macam tu? Aku sure mesti ada yg mengalami kes macam tu. 

Dulu kalau ada org yg add aku mmg semua aku approved. Ye la dah org add kita tak kan nak menyombong pulak. Sebab masa tu sentiasa berfikiran positif. Walaupun kenyataannya tak pernah bertegur - sapa pun dgn org yg add aku tu, just kenal - kenal biasa je sebab sama tempat study. 

Sekarang ni, minta maaf la banyak2 buat sesiapa yg add aku. Aku mmg tak approved dah siapa2 yg add aku. Kalau org yg aku kenal lain cerita la. Sebab tu bg sesiapa yg nak add aku kena inform aku dulu. Siapa korang..... Aku bukannya apa, takut perkara lama berulang kembali. Aku pernah hilang seorang kawan kerana FB.

Dan aku juga kehilangan 'kamu' kerana FB. Trauma juga aku dgn FB ni. Sebab itu sekarang ni aku jarang nak update status. Kan dekat FB ni status kita boleh dibaca oleh semua friend kita. Kalau yg jenis tak penyibuk ni tak menjadi masalah, takut yg manusia yg asyik nak menjaga tepi kain org... Susah! Sebab itu kawan2 aku kalau nak share something lebih suka P.M aku. Kalau kat inbox at least ada privacy kan. Lagipun aku dah remind dia org awal2 yg FB aku ni banyak stalker hahahaha Bahaya! 

List friend aku sekarang ni pun kebanyakkannya member dan cikgu sekolah aku dulu, pastu lecturer dan kwn baik aku ms degree. Aku pertahankan FB tu pun sebab sayangkan member sekolah aku dulu. Ada juga aku bagitau kat chingu Enot, yg aku nak delete akaun FB aku tu. Bila fikir nanti susahkan kawan yg lain tak jadi la aku delete.

Buat sesiapa yg perasan aku unfriend dia org, aku minta maaf byk2. Ada juga yg aku pernah unfriend, lps tu aku friend balik... Sbb ada yg guna nama pelik, harus la aku tak kenal.... Itu pun setelah dia org tanya aku kenapa aku remove dia org..... huhuhu maaf lagi sekali. Bukan bermakna aku sombong atau berlagak. Itu adalah langkah berjaga- jaga yg aku buat. So, buat semua friend aku skrg ni jgn risau korang ttp kwn aku.... Jgn buat aku unfriend korang sudah hehehe



Ciri - ciri org yg aku unfriend:

- yg tak pernah nak tegur aku, bercakap dgn aku... tiba2 kecoh nak add aku kat FB... oh, no!! Ini ciri pertama yg aku unfriend.

- manusia yg asyik nak update status... Setiap saat ada je status baru. Kalau status yg membawa kpd kebaikan tak apa la juga, ni asyik nak kutuk... maki... mengata org..... lebih baik aku unfriend kan?? drpd aku sakit mata baca status dia... Tak ingin pun aku nak baca tapi masalahnya status ko menyemak di 'home' aku!!!! Percuma aku dpt dosa juga....

- stalker..... sng kata kaki skodeng.... curi2 tgok wall aku... kalau juz nak tahu perkembangan aku pastu buat perkara baik kat aku tak pa juga... Ni dalam diam baca status aku.... (Cthnya, kalau aku buat status dlm bhs Korea.... tgok2 ko reply... aik... mcm fhm je aku ckp apa, lps tu mula mengata aku kat FB ko... sah ko da buka wall aku.... ) Mula la nak memperlekehkan aku...Ko igt aku tak tahu??? Ko stalker aku, aku ada byk reporter!!! Ini mmg calon wajib aku remove..... 

- manusia yg guna nama peli-pelik. Gambar pun pelik - pelik... Maaf ye aku tak berkawan dgn makluk asing!

No comments:

Post a Comment