daebak ^_^

Monday, June 2, 2014

AirAsia Promotion For 2015

Assalammualaikum.... Ahlan Wasahlan.... Anneyong....

Rasa macam terlebih rajin pulak hari ini, update n3 lebih dari sekali... Ini baru nikmat kalau o9 guna lappy. Blogwalking jap sambil2 usha benda yang menarik hewhewhew... Dari tadi tunggu turn nak masuk laman web AirAsia... ommo, asyik2 waiting... sah memang ramai sangat yang tengah mengadap laman web AirAsia sekarang.... Pssttt, korang semua nak tak??? Siapa kata kalau pergi melancong ini kena ada duit yang banyak dulu.... tak semestinya hokay... nak tahu macam mana caranya??? Meh, aku share cara aku melancong dengan jimat!!!!

Langkah pertama, kena rajin menjenguk laman web AirAsia.... klik je ini www.airasia.com. pastu kena ambil peluang terutamanya kalau AirAsia tengah buat promosi macam ini...


Langkah kedua, kena cepat merancang perjalanan... Sebelum tu kena alert dengan travel period ketika promosi ok... jangan nanti tersalah plan plak.... Contoh untuk promosi ini untuk tahun 2015... Jadi terus search kalendar 2015... tengok betul2 bila Cuti Umum... kiranya kat situ boleh adjust nak cuti berapa hari. Paling best kalau cuti umum sangat dekat dengan hujung minggu lagi senang.... tak payah nak apply cuti panjang boleh guna cuti yang ada je....

Dah ada tarikh yang sesuai kena fikir destinasi tujuan... Kalau aku ni memang main domestik je dulu.... 


Geram tengok tiket murah.... Gggrrr aku aim nak ke Johor Bharu... lau tak pun ingat nak ke Kota Kinabalu.. hewhewhew biasanya kalau time promosi mcm ni memang kena bersabar sikit... asyik2 waiting room je keluar... Jadi bersabar la erk.... Lau lucky tu mmg dapat tembus terus dinding itu....

Langkah ketiga, lau dah berjaya booking tu kena alert dengan tarikh yg dipilih... buat reminder.... kang lupa pulak dah booking tiket.... tak masal rugi pulak... hehehe jadi lepas ni boleh la simpan duit sikit2 untuk makan, minum, budget hotel, transport dan cenderahati. Biasanya, lau promosi macam ni tiket 2 way kita boleh dapat dengan RM100 je (ikut destinasi). Jadi untuk tiket bajet cuma RM100.... biasa kalau makan, minum, hotel dan transport tak kan lebih dari RM200.... Jadi tolak tambah semua budget dalam RM300 je dah boleh pergi melancong!!!!! hehehe tapi untuk keselamatan biasanya aku letak bajet lebih sikit takut ada kesulitan waktu melancong tu at least ada juga backup kan..... hehehe letak paling banyak pun RM500...

So, amacam.... siapa kata melancong ni perlu bajet sampai beribu-ribu.... hehehehe apa-apa pun semuanya terpulang pada diri kita sendiri... Bagi aku, kalau melancong ni tak penting nak stay kat hotel yang mewah sebab aku lebih suka style backpakers.... Aku lebih suka menghayati alam semulajadi masa melancong... cari kelainan yang tidak ada di tempat sendiri.... Ok, done.... Jom sama2 usaha tembus dinding AirAsia.... ^_^

No comments:

Post a Comment